Gelakt Breydelspek met pinda’s

Bij Barbecook houden we ervan om eens iets nieuws uit te proberen, zoals een niet-zo-typisch barbecuegerecht. Jij toch ook? Eventjes geen kippenbilletjes of ribbetjes, maar een sappig stukje gelakt Breydelspek met pinda’s! Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit kan klaarmaken op de BBQ. Zet je slaatjes en sausjes al maar klaar, want dit belooft een succes te worden!

Lacquered Breydel bacon with peanuts

Vanwaar komt de naam Breydelspek?

Ja hoor! Je had het misschien al geraden, maar Breydelspek is vernoemd naar Jan Breydel, een legendarische held uit de 14e eeuw! Tijdens de Guldensporenslag hebben hij en Pieter De Coninck de overwinning voor de Vlamingen binnengehaald. Na de overwinning zou er een groot feest zijn georganiseerd en wat werd er gegeten? Juist ja, varkensvlees! Jan Breydel was dan ook niet voor niets een vleeshouwer van beroep. Dit varkensvlees werd later bekend als "Breydelspek" ter ere van de heldhaftige mannen. Pretty awesome right?

Gelakt Breydelspek op de Nestor

In deze blogpost proberen we niet alleen een nieuw receptje uit, maar maken we ook nog eens gebruik van onze nieuwste houtbarbecue: de Barbecook Nestor! De Nestor is een multifunctionele hout BBQ waarbij de vier pijlers Easy Start, Easy Cook, Easy Clean en Easy Upgrade centraal staan. Bij deze barbecue draait alles om lekker eten en gezellig rond het vuur samenzijn!

Bereiding van gelakt Breydelspek met pinda’s

Meng de Luikse siroop, de mosterd, de ketchup, de honing en de sojasaus. Dit is de marinade die we later zullen gebruiken. Het Breydelspek maken we klaar op de Barbecook Nestor, een houtbarbecue die je Breydelspek zal omtoveren tot een ware smaaksensatie! Steek de Nestor aan met behulp van enkele Barbecook wokkels. Start je vuur centraal en wanneer het hout goed brandt, kan je het verspreiden onder de randen van de kookplaten. Zo creëer je hittezones. Hierna smeer je de grillplaten in met zonnebloemolie. Leg vervolgens het Breydelspek op de hete platen van de Nestor en draai het regelmatig om. Smeer het Breydelspek tijdens het grillen ook geregeld in met de marinade. Dit doe je gemakkelijk met behulp van de Barbecook marinade borstel. Het spek krijgt door de marinade een lekker krokant laagje en de zoete en hartige smaken van de marinade trekken in het vlees. Als het Breydelspek klaar is, haal je het van de bbq en werk je af met stukjes pinda. Deze knapperige nootjes geven het gerecht een extra crunchy textuur en een subtiele smaaktoets. Smakelijk!

Ben je meer fan van een houtskoolbarbecue? Geen probleem, dit recept is ook perfect te bereiden op onze Barbecook Magnus.

Onderhoud van jouw Nestor

Wil je graag meer weten over hoe je jouw Nestor het beste kan onderhouden? Lees dan zeker volgende blogpost.

More grillrezepte