Direct grillen vs. indirect grillen

De meerderheid van alle BBQ-fans doet enkel aan direct grillen, maar ooit al eens gehoord van indirect grillen? Geloof ons, eens je de wondere wereld van het indirect grillen leert kennen, is er geen weg terug! De keuze voor direct of indirect grillen heeft niets te maken met het type barbecuetoestel dat je gebruikt, maar alles met de dikte en het volume van jouw ingrediënten. De enige vereiste bij indirect grillen is echter wel dat je barbecue een deksel of dome heeft. 

Let’s Barbecook & Grill!

Direct grilling vs. indirect grilling

Direct grillen

Wanneer we barbecueën doen we dit meestal met de techniek van direct grillen. Direct grillen betekent dat we ingrediënten centraal op het rooster, direct boven het vuur bakken. Direct grillen kan op alle Barbecook barbecues. Belangrijk hierbij is dat er sprake is van zeer hoge temperaturen.

Houtskoolbarbecues en direct grillen gaan hand in hand. Zorg ervoor dat je kolen met behulp van de Barbecook houtskoolstarter voldoende warm zijn en laat deze met de safe-drop in de kuip vallen. Voeg extra houtskool toe, hang je rooster boven het vuur en wacht tot er een wit laagje op de kolen verschijnt. Gril er daarna op los!

Wanneer je direct wilt grillen met een gasbarbecue is het belangrijk om deze een 10-tal minuten voor te verwarmen met alle branders volledig open. Leg je favoriete ingrediënten op het rooster en gril deze dankzij de directe stralingswarmte van het vuur.

Direct grillen is perfect om kleinere of dunne stukken vlees of vis snel klaar te maken, of om grote stukken dicht te schroeien. Denk bij direct grillen bijvoorbeeld aan scampi’s of steak. Belangrijk: bij direct grillen moet je continu bij de barbecue blijven, zodat je jouw favoriete ingrediënten regelmatig kan draaien. Handig hiervoor zijn de Barbecook tangen.

image -leftimage -right

Indirect grillen

Indirect grillen krijgt ook wel de bijnaam ‘low & slow grillen’. Bij indirect grillen worden ingrediënten niet boven, maar naast het vuur gebakken. Vlees of vis wordt dus geroosterd naast de directe stralingswarmte van het vuur aan de zijkant van het rooster. Hiervoor gebruik je best een groot barbecuerooster. Indirect grillen gebeurt bij middelmatige temperatuur, aangezien er wordt gegrild met de rookgassen die in de barbecue circuleren.

Bij indirect grillen kun je grotere en dikkere stukken vlees of vis langzaam laten grillen, zonder dat je risico loopt dat deze aanbranden. Een extra voordeel is dat je bereiding overal even gaar is, en dat er dus geen rauwe stukken overblijven.

Indirect grillen kan zowel op een houtskoolbarbecue als op een gasbarbecue. Wanneer je kiest voor een houtskoolbarbecue, koop je idealiter de Barbecook dome. Dankzij de dome wordt de warmte van bovenaf terug gestraald, waardoor jouw favoriete ingrediënten langs alle kanten worden gebakken. Wacht bij een houtskoolbarbecue altijd tot de kolen gloeien. Schep daarna de kolen wat meer naar de linkerkant van de barbecuekuip, zodat je langs de rechterkant indirect kan grillen.

Wanneer je indirect wilt grillen met een gasbarbecue schakel je, wanneer de barbecue voldoende is opgewarmd, bepaalde branders uit. Als je twee branders hebt, schakel je één van beide uit en leg je het vlees of de vis boven de brander die niet brandt. Heeft je gasbarbecue 3 of 4 branders, schakel dan een brander in het midden uit en leg daarboven je ingrediënten.

Bij indirect grillen worden vaak aromaten toegevoegd, zoals wijn, bier of bouillon. Mag het iets specialer? Kies dan voor Barbecook's aanbod aan rookchips en hout chunks. Laat deze laatste enige tijd weken en strooi deze op de kolen of steek ze in de smoker box in het geval van een gasbarbecue. Ready to taste the fun?

Combinatie van direct en indirect grillen  

Simpelweg gesteld staat direct grillen gelijk aan de grillfunctie van de barbecue en indirect grillen aan de ovenfunctie. De echte magie ontstaat echter wanneer je direct grillen en indirect grillen combineert. Een mooie dikke côte à l’os eerst 1 minuut langs elke kant direct grillen. Door de hoge temperaturen kun je het vlees kort en krachtig toeschroeien, waardoor deze extra sappig blijft binnenin. Vervolgens leg je de côte à l’os aan de zijkant van het barbecuerooster en sluit je het deksel. Laat de côte à l’os nog 20 minuten indirect grillen op een lage temperatuur. Werk af met grof zeezout! Werkelijk heerlijk!

Tip: Probeer Barbecook's Jack Daniels rookchips eens voor de bereiding van jouw volgende côte à l’os.

More bbq inspiratie