Picanha op de BBQ

Met een malse entrecote of een sappige biefstuk doe je nooit verkeerd, maar waarom moeten we altijd voor iets klassiek kiezen? Wat dacht je bijvoorbeeld van Picanha? Picanha is het staartstuk van het rund. Bij ons minder bekend, maar wel het meest gegeten stukje vlees in de Zuid-Amerikaanse keuken. De Picanha of het staartstuk is het eindstuk van de platte bil van het rund en bevindt zich onder de dikke lende. Typisch aan de Picanha is zijn dun en witgekleurd vetrandje, wat het vlees extra sappig en smaakvol maakt. Een hele Picanha weegt ongeveer 1 kg. Je kan het op zijn geheel bereiden als een rosbief, op een brochette of als steak. 

Picanha on the BBQ

De Zuid-Amerikaanse keuken

De Zuid-Amerikaanse keuken valt heel moeilijk te omschrijven door zijn grote verscheidenheid aan landen en mensen. Deze keuken wordt gekenmerkt door Spaanse en Portugese invloeden, maar zit ook boordevol authentieke smaken. Hoewel de Picanha bij ons best onbekend is, is het razend populair in Zuid-Amerika, met name in Brazilië. Brazilië staat dan ook, samen met Argentinië en Uruguay, bekend om zijn grote BBQ-party’s, ook gekend als "asado’s". Deze landen zijn vleeslanden bij uitstek, door de enorme hoeveelheid aan runderen die er vrij rondlopen over de pampa’s. 

Bereiding van Picanha op de BBQ

Voor de bereiding van de Picanha maken we gebruik van de Barbecook Kamal. Verder maken we ook gebruik van de digitale thermometer. Zorg er altijd voor dat je de pin van de thermometer in het midden van het vlees prikt en niet bij het bot of bij een stuk vet. Aangezien de Picanha het lekkerste is wanneer deze saignant wordt gebakken raden we een kerntemperatuur van 52 à 55 °C aan. 

Snij de vetlaag van de Picanha kruiselings in. Belangrijk hierbij is dat je niet tot in het vlees snijdt, maar enkel de vetlaag insnijdt. Deze handeling zorgt ervoor dat de Picanha niet schuin trekt tijdens het grillen. Leg de Picanha centraal op de grill en kruid met grof zeezout en peper. Gril de Picanha heel kort langs alle kanten zodat deze mooi kan toeschroeien. Hierbij is het belangrijk om het rooster op de laagste stand te zetten, zodat het vlees op een directe manier snel kan toeschroeien.

Wanneer de Picanha mooi toegeschroeid is, plaats je het rooster op de hoogste stand en laat je de Picanha met de vetkant naar boven rustig garen. Hier kun je de temperatuur van de houtskool wat laten dalen door de luchttoevoer te reduceren. Plaats de kernthermometer mooi horizontaal in het dikste stuk van de Picanha en laat rustig verder garen tot de correcte kerntemperatuur van 52 à 55 °C gehaald wordt. Hierna mag de Picanha van de grill en moet deze nog even rusten onder aluminiumfolie. Ondertussen kan je eventueel kort nog wat trostomaatjes grillen.

Hierna hoef je de Picanha enkel nog in plakjes te snijden. Dit kan op dezelfde manier als een rosbief. Smakelijk!

image-two-column -leftimage-two-column -right

Werk je Picanha af met chimichurri-saus

Nu we toch in de Zuid-Amerikaanse sfeer zitten, gaan we beter all the way met een heerlijk bijpassende saus: chimichurri! Deze saus is afkomstig uit Argentinië en is de perfecte match voor jouw stukje gegrilde Picanha.

Ingrediënten: 100 ml olijfolie, vier teentjes geperste knoflook, één gesnipperde halve witte ui, één fijngesneden chilipeper, drie eetlepels rode wijnazijn, twee eetlepels verse oregano, 100 gram verse peterselie, peper en zout, enkele druppels honing en een uitgeperste halve citroen.

To do: snij alles zo fijn mogelijk en meng door elkaar. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik hierbij de Barbecook sauspan.

image -left

Welke sides kan je serveren bij de Picanha?

De Picanha is perfect combineerbaar met rijst of gepofte aardappelen in de schil. Voor de veggies onder ons combineert het ook heerlijk met een salsa van tomaat en paprika met wat olijfolie en tabasco of zwarte bonen! Wil je toch iets specialer? Waarom geef je de hasselback potato geen kans? Maak deze klaar met Barbecook’s hasselback potato snijset!