Roken in de rookoven
Hou je van gerechten met een authentieke smaak vol karakter? Dan is roken ongetwijfeld iets voor jou. Roken was vroeger een methode om voedsel langer te bewaren. Nu wordt het vooral gebruikt om extra smaken toe te voegen aan je favoriete bereidingen. Het wordt gezien als één van de zuiverste en gezondste manieren om voedsel te bereiden, aangezien er geen olie of boter voor nodig is. Vlees, vis, gevogelte, schaaldieren, groenten, kazen,… in principe kan je alles wat je op de barbecue legt, ook klaarmaken in de rookoven. Op basis van welke rookchips, hout chunks of rookmot je gebruikt, voeg je een specifieke smaak toe aan jouw favoriete barbecuegerechten, zoals spareribs.
Bereiding van spareribs met zoete abrikoos op de BBQ
We beginnen het recept met het verwijderen van het witte vlies aan de achterkant van de spareribs. Dit doe je best door het vlies met de steel van een vork wat omhoog te trekken en er vervolgens in één ruk van te halen. Vervolgens maken we de rub klaar voor de spareribs. Meng alle ingrediënten voor de rub en wrijf de spareribs in. We raden aan om de spareribs zeker een nachtje in de koelkast te laten rusten in de rub voor de ultieme smaak. Deze stap voer je dus best een dag vooraf uit.
Voor de bereiding van de spareribs maken we gebruik van de Barbecook Oskar. De Oskar dient als rookoven maar ook als barbecue. Maak de Oskar aan met behulp van de Barbecook houtskoolstarter. Leg enkele Barbecook aanmaakblokjes op het grondrooster, vul de houtskoolstarter met houtskool en plaats deze boven de aanmaakblokjes. Maak de aanmaakblokjes aan en wacht tot er een grijs laagje as ontstaat op de houtskool. Laat de houtskool hierna veilig vallen met behulp van het safe-drop systeem en voeg wat extra kolen toe. Wacht opnieuw tot er een grijs laagje verschijnt op de kolen.
Leg de spareribs op het bovenste rooster van de rookoven, vul de bouillonschaal met fond of water en sluit het deksel van de Oskar. De bouillonschaal dient bovendien ook als hulpmiddel om indirect te grillen aangezien het een soort scheiding vormt tussen het vuur en de spareribs. Laat de spareribs rustig garen gedurende 2 à 3 uur en check regelmatig de temperatuur. Het is belangrijk dat deze niet boven de 120 °C gaat. Je kan de temperatuur gemakkelijk regelen met behulp van de regelbare luchttoevoer boven- en onderaan het toestel. Het is belangrijk om de Oskar niet te openen tijdens dit proces.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een kom. Kruid het mengsel af naar eigen smaak. Hou je van extra zoet? Voeg dan wat extra chilisaus toe. Heb je graag een iets zuurdere saus? Voeg dan wat extra witte wijn azijn toe.
Na 2 à 3 uur garen controleer je of het bot van de ribben al zichtbaar wordt. Is het bot nog niet zichtbaar? Dan laat je de spareribs nog wat verder garen in de rookoven. Is het bot van de ribben wel zichtbaar? Dan wordt het tijd om aan het roken te beginnen. Haal de spareribs even van de grill, smeer ze in met de zelfgemaakte saus met behulp van Barbecook's sauspan & marinadeborstel en leg ze terug op de grill. Wikkel een handvol vooraf geweekte eik rookchips in aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in, leg het pakketje op je houtskool en sluit de rookoven. Laat de spareribs een goed uur roken.
Voor de bereiding van de abrikozen maken we gebruik van de Barbecook Loewy. Maak de barbecue in 15 minuten grillklaar met behulp van het QuickStart® systeem. Snij de abrikozen in twee en verwijder de pit. Smeer de abrikozen in met olijfolie en leg deze op de Loewy. Laat de abrikozen gedurende 15 minuten grillen op de houtskoolbarbecue.
Prik met een satéprikker in de spareribs om te testen of deze volledig gaar zijn. Ga je er moeiteloos doorheen? Dan zijn de spareribs klaar en kunnen deze worden geserveerd met de gegrilde abrikozen. Werk eventueel af met verse tijm.
Ready to taste the fun?