Pita Duroc varkensnek in de smoker

Zin in een super deluxe next level pita? Kies dan voor Barbecook’s pita Duroc varkensnek, de perfecte snack voor een gezellige avond met vrienden en/of familie. Met dit eenvoudig Barbecook recept kan er niets mislopen. Klaar voor een nieuwe uitdaging?
Pita Duroc varkensnek in de smoker

Duroc, what?

Het Duroc varken is een varkensras afkomstig uit de Verenigde Staten. Het varken is gemakkelijk te herkennen aan zijn rode vacht en hangende oren. Duroc varkens staan bekend om hun donker, mals en sappig vlees. Dit valt te verklaren door hun grote hoeveelheid intramusculair vet, wat bovendien ook zorgt voor extra smaak. 

Bereiding van pita Duroc varkensnek in de smoker

Het marineren van vlees kan vaak heel wat tijd in beslag nemen. Daarom raden we aan om dit altijd een dag op voorhand te doen. Op die manier verspreid je het werk en zorg je voor extra veel smaak in het Duroc varkensvlees. Mix de steranijs, allspice, koriander, komijn en mosterdzaadjes fijn in een vijzel. Meng de suiker samen met tijm, peper, zout, lookpoeder, ajuinpoeder, gember en het fijne kruidenmengsel uit de vijzel. Maak lichte inkepingen in de varkensnek en wrijf het vlees in met dit mengsel. Dankzij de inkepingen trekt het mengsel beter in het vlees. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor de Barbecook sauspan en marinade borstel. Wikkel de Duroc varkensnek in aluminiumfolie en laat gedurende één nacht marineren in de frigo. Haal het de varkensnek vervolgens uit het aluminiumpapier en laat deze 3 uur drogen op een rooster.

Voor de bereiding van de Duroc varkensnek maken we gebruik van de Barbecook Oskar. Maak de Oskar gebruiksklaar met behulp van de Barbecook houtskoolstarter. Leg enkele Barbecook aanmaakblokjes op het onderste rooster van de Oskar. Vul de houtskoolstarter met houtskool, plaats deze boven de aanmaakblokjes en steek de aanmaakblokjes aan. Na 15 minuten verschijnt er een wit laagje op de kolen en kan je de kolen aan de hand van het safe-drop systeem in de kuip van de Oskar laten vallen. Wikkel vervolgens wat vooraf geweekte olijf rookchips in aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in en leg op de kolen. Deze zorgen voor een heerlijke subtiele smaak. Plaats de Duroc varkensnek op het barbecuerooster en sluit de Oskar. Dankzij de regelbare luchttoevoer boven- en onderaan de rookoven behoud je gedurende het hele rookproces de volledige controle. Laat de Duroc varkensnek ongeveer 8 à 10 uur roken in een temperatuur tussen de 100°C en 120°C. Voeg na een uurtje wat bier toe in de waterschaal van de Barbecook Oskar. De damp van het bier zorgt ervoor het varkensvlees lekker sappig blijft. Bovendien zorgt het bier voor extra aroma’s.

Na 8 à 10 uur mag de Duroc varkensnek uit de rookoven. Plaats het varkensvlees in een ovenschaal en laat het nog een uurtje garen op de gasbarbecue. Wij kiezen voor de Barbecook Stella. Dankzij de ingebouwde thermometer houden we de perfecte controle over de temperatuur in de barbecue. Deze hoort rond de 170°C te liggen. Na een uurtje is het Duroc varkensvlees klaar en kan je het gemakkelijk uit elkaar trekken met behulp van een Barbecook vleesvork.

Snijd de augurken, tomaten en wortels in schijfjes en laat het spek nog een tiental minuten meegrillen op de Stella. Dep het spek droog en snijd tot crumble. Leg ook de Turkse broodjes even op de Stella. Op die manier worden ze lekker krokant.

Meng alle ingrediënten voor de cocktailsaus en werk af met verse peterselie.

Snijd de Turkse broodjes doormidden en vul ze met het Duroc varkensvlees, tomaat, wortel, augurk en de zelfgemaakte cocktailsaus. Werk af met de spekcrumble en knoflookmayonaise.

Laat het smaken!

Producten in dit artikel

Translation missing: nl.products.sliders.previous
»