Gerookte kabeljauw

Tradities zijn er om in ere te houden. Dat je tijdens de feesten vis serveert als voorgerecht, spreekt dus voor zich. Maar het hoeft heus niet altijd te klassiek te zijn. Waarom geef je je kabeljauw dus niet eens een unieke smaak door deze klaar te maken in de rookoven? Klaar voor de lovende complimenten van jouw gasten?

Hot smoked cod

Kabeljauw roken 

Wanneer het gaat om vis roken, dan verwijst men doorgaans naar koud roken. Het bekendste voorbeeld hiervan is koud gerookte zalm. Toch kan je vis ook perfect warm roken. Het warm roken van vis is zelfs heel eenvoudig en het kan bovendien op een vrij snelle manier. Om kabeljauw te roken maken we in dit recept gebruik van de Oskar rookoven. Dankzij de ingebouwde thermometer en regelbare luchttoevoer houd je tijdens het volledige proces de controle. Als je de kabeljauw te lang laat roken, kan deze taai of droog worden. 

Bereiding van gerookte kabeljauw in de rookoven

Om jouw favoriete gerechten een unieke smaak te geven, bracht Barbecook heel wat verschillende rookchips en hout chunks op de markt. Voor het warm roken van de kabeljauw kiezen we voor de Barbecook olijf rookchips, aangezien deze voor een heerlijke mediterrane touch zorgen. Het is altijd belangrijk om de rookchips enkele uren op voorhand in water te laten weken. Daarna laat je ze uitlekken, wikkel je ze in aluminiumfolie en prik je enkele gaatjes in het pakketje.

Kruid de kabeljauwfilets met peper, grof zeezout en dille. Maak de Barbecook Oskar aan met behulp van de Barbecook houtskoolstarter. Leg enkele aanmaakblokjes op je onderste barbecuerooster, vul de houtskoolstarter met houtskool en plaats deze boven de aanmaakblokjes. Maak de aanmaakblokjes aan en wacht tot er een lichtgrijs laagje as ontstaat op de houtskool. Laat de houtskool hierna veilig vallen met behulp van het safe-drop systeem en voeg wat extra kolen toe. Wacht opnieuw tot er een grijs laagje verschijnt op de kolen. Leg het pakketje rookchips op je kolen, leg de kabeljauw op het bovenste rooster en sluit de rookoven. Speel met de luchttoevoer boven- en onderaan je toestel, zodat je een temperatuur van ongeveer 80 °C krijgt. Hoe meer wind buiten, hoe minder je de luchttoevoergaten moet openzetten, en omgekeerd. De temperatuur in de rookoven zorgt ervoor dat de kabeljauw mooi egaal gaart. Voor een goed resultaat, moet je de kabeljauw gedurende een uur roken. Veel hangt echter af van de grootte van je kabeljauw. Eenmaal klaar, haal je de gerookte kabeljauw van de grill en laat de trostomaatjes nog enkele minuten grillen zonder deksel.

 Serveer de gerookte kabeljauw met tartaar en verse dille. Smakelijk!