Koud gerookte zalm met whiskey

Koude temperaturen zijn tegenwoordig geen excuus meer om niet met een Barbecook aan de slag te gaan! Wist je trouwens dat temperaturen onder de 10 graden perfect zijn om te experimenteren met de rookoven? Zin in een originele winterbarbecue? Dan ben je bij Barbecook aan het juiste adres. Laat je inspireren door onze versie van koud gerookte zalm! Discover the taste of fun! 

Cold/whiskey smoked salmon

Gerookte zalm

Gerookte zalm staat heel vaak op het menu in de Scandinavische keuken. De ligging aan zee heeft hier een grote invloed op. De Noorse gerookte zalm is misschien wel het bekendste ingrediënt uit de Scandinavische landen. Vooral de Gravad Lax wordt beschouwd als een klassieker. Deze bereiding van zalm is vooral typisch voor het hoge koude Noorden. Het gerecht stamt af uit de Middeleeuwen en betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’. Om de zalm langer te kunnen bewaren werd de zalm ingesmeerd met veel zout en andere kruiden en vervolgens onder de grond gestopt voor enkele dagen. Op die manier werd de zalm licht gedroogd. Gerookte zalm is rijk aan eiwitten en bevat veel gezonde vetten. De eiwitten zijn goed voor sterke spieren en voorkomen afbraak van het spierweefsel. De vetten zorgen voor het goed functioneren van ons lichaam. Verder zit gerookte zalm ook boordevol gezonde mineralen waaronder ijzer. Ijzer zorgt voor voldoende zuurstof in onze weefsels, draagt bij aan een gezonde stofwisseling en is goed voor het hart.  

Bereiding van koud gerookte zalm met whiskey in de rookoven

Voor het koud roken van zalm gaan we aan de slag met de Barbecook Oskar en de Barbecook generator voor koud roken. Om de zalm koud te kunnen roken, moet je deze eerst gaan pekelen. Kneus een handvol gemengde peperbollen en jeneverbessen in een vijzel. Wrijf de zalm in met een scheutje geturfde whiskey en het kruidenmengsel. Vul een ovenschaal met grof zeezout, leg er de zalm in en vul verder aan met zout. Het is belangrijk dat de zalm helemaal bedekt is met zout, aangezien deze het vocht uit de zalm gaat onttrekken. Dek de schaal af en laat de zalm een 12-tal uur rusten in de koelkast. Haal de zalm uit de koelkast, spoel deze en dep volledig droog. Nu mag de zalm een nacht onafgedekt in de koelkast om verder te drogen. Dit zorgt ervoor dat de zalm de rooksmaak nog beter zal opnemen.

image -left

Vul de generator voor koud roken met rookmot. Voor dit gerecht maken we gebruik van Barbecook beuk rookmot, omdat deze een zachte smaak geeft aan de bereiding. Plaats het kaarsje in de generator en steek aan met de Barbecook aansteker. Als de rookmot boven het kaarsje begint te smeulen, blaas je het kaarsje uit en plaats je de generator onderaan in de Oskar. Leg de zalm op het bovenste rooster van de Oskar rookoven en doe het deksel dicht. Controleer regelmatig de temperatuur. Deze mag niet boven de 25 °C gaan. Na 7 à 8 uur is de rookmot opgebrand en zal je zalm een heerlijke rooksmaak hebben. 

Snijd de zalm in fijne blokjes of sneetjes. Heerlijk!