Risotto van gerookte knolselder

Op een koude of regenachtige dag geniet iedereen ongetwijfeld wel eens van een goeie portie comfortfood! Het hoeft echter niet altijd een pak friet of een berg spaghetti te zijn… Treed uit je comfort(food)zone en probeer eens iets volledig nieuws uit! En wat dacht je van een heerlijke risotto van gerookte knolselder? We leggen je met plezier uit hoe je dit overheerlijke recept in elkaar flanst!

Risotto of smoked celeriac

Knolselder

Knolselder is een soort selderij. De knol van deze groente komt net boven de grond uit. Deze heeft over het algemeen een diameter van 8 tot 12 cm. Met knolselder kan je oneindig veel kanten op. Je kan er puree, soep, frietjes en dus zelfs risotto mee maken. Mogelijkheden genoeg!

Bereiding van risotto van gerookte knolselder in de rookoven

Knolselder roken doen we in een van Barbecook’s smokers, meer bepaald in de Otto 2.0. Week hiervoor allereerst 2 maal een handvol appel rookchips in water. Laat uitlekken en leg de rookchips in de chipsschaal van je rookoven. Snij de knolselder in stukken en leg ze op het rooster van de rookoven. Rook de knolselder nu voor een halfuur lang.

Maak de kippenbouillon klaar en hou warm.

Haal de knolselder na een halfuur uit de Otto 2.0 rookoven. Snij in kleine stukjes en cutter fijn. Snij ook de look en ajuin zeer fijn. Stoof de look en ajuin aan in wat olijfolie. Voeg de risottorijst toe. Roer onder elkaar tot de rijst er wat glazig ziet. Blus met witte wijn en laat de wijn bijna verdampen. Voeg de gecutterde gerookte knolselder toe. Voeg hierna lepel per lepel bouillon toe. Roer onder elkaar. Wanneer alles bijna geabsorbeerd is, voeg je opnieuw wat bouillon toe. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is. Reken op 15 à 17 minuten.

Bak ondertussen de paddenstoelen in wat olijfolie of boter. Bak ze niet te plat. Rooster de hazelnoten in een droge pan. Bak het spek krokant in een pan zonder vetstof. Laat uitlekken op keukenpapier.

Is de risotto gaar? Voeg dan de paddenstoelen, zure room, geraspte kaas en de zeste van gewassen citroen toe. Kruid goed af met peper en zout. Werk af met de fijngesneden verse kruiden, extra zwarte peper, hazelnoten en spek. Versier met schilfers Parmezaanse kaas.

Et voilà, je risotto van gerookte knolselder is klaar! Comfortfood for the win!