Gegrilde lamsgehaktballetjes met een heerlijke dip van feta

Met gehaktballetjes maak je iedereen ongetwijfeld blij. In de soep of bij een pasta of zelfs als aperitiefhapje, met gehaktballetjes kan je oneindig veel kanten op. Gehaktballetjes van kippen-, varkens- of lamsgehakt, aan jou de keuze! In dit recept leggen we je uit hoe je heerlijke gehaktballetjes van lamsgehakt maakt op de BBQ met een bijhorende dip van feta!

Grilled lamb meatballs with a delicious feta dip

Gehaktballetjes maken

De lekkerste gehaktballetjes zijn diegene die je zelf maakt! Strop je mouwen dus op en ga aan de slag! Allereerst is het belangrijk een eitje en wat broodkruim of paneermeel in je gehakt te draaien om te vermijden dat je gehaktballetjes uit elkaar vallen bij het bakken op de BBQ. Om nog extra smaak toe te voegen worden vaak nog wat andere ingrediënten toegevoegd zoals wat feta, look of verscheidene kruiden. Belangrijk is om je handen nat te maken alvorens je de gehaktballetjes gaat rollen. Zo voorkom je dat al het gehakt aan je handen blijft kleven. Een laatste tip is om je gehaktballetjes vooraf al even te koken in bouillon. Zo ben je zeker dat ze binnenin gaar zijn. Daarna geef je de gehaktballetjes uiteraard nog een lekker korstje op de BBQ!

Bereiding van lamsgehaktballetjes op de BBQ

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom en vorm met natte handen balletjes. Hou je trouwens niet zo van de uitgesproken smaak van lamsgehakt? Vervang het dan door gemengd gehakt. Gebruik in dat geval maar 1 ei, want lamsgehakt is droger.

Verwarm een gasbarbecue (zoals de Stella) of een houtskoolbarbecue (zoals de Loewy) op een middelhoog vuur. Bak de balletjes tot ze bruin en gaar zijn.

Mix voor de dip de feta, de honing en olijfolie in de blender tot een gladde massa. Meng met de yoghurt, knoflook en de citroenzeste in een kommetje. Kruid met peper en zout.

Serveer de lamsgehaktballetjes met de saus, de pijnboompitten, de citroen en de muntblaadjes.

Extra tips

Ingrediënten die makkelijk tussen het rooster kunnen glippen zoals gehaktballetjes, worstjes of scampi’s, kan je eenvoudigweg op spiesjes prikken. Door twee spiesjes te gebruiken wordt het bovendien extra gemakkelijk om ze om te draaien. Barbecook biedt verschillende soorten spiesjes aan: uit rvs met een handvatuit chroom met een handvatuit rvs en uit bamboe. Indien je werkt met bamboe spiesjes is het aangeraden die eerst een nachtje in water te laten weken. Zo voorkom je dat de bamboe stokjes verkolen of zwart worden op de barbecue.